Swiflearn > NCERT Solutions > NCERT Solutions for Class 9 > NCERT Solutions for Class 9 Science > NCERT Solution for Class 9 Science Chapter 6: Tissues

NCERT Solution for Class 9 Science Chapter 6: Tissues

Click to rate this post!
[Total: 20 Average: 4.5]

Your 6th chapter of NCERT Science Textbook is based on Tissues. Different types of tissues have been explained in this chapter. You will get questions from this chapter in the Olympiad also. So, you need to have a very good understanding of this chapter as it will not only build your foundation for the biology subject, but questions will be asked in your final examination and Olympiad as well. Animal and Plant tissues have been explained in detail. You will have to understand a few diagrams to know about the different kinds of tissues in a plant and animal body. NCERT Solution Class 9 Science of Chapter 6 includes all Intext exercises and end exercises for you.

Ncert solutions

NCERT Solution for Class 9 Science Chapter 6: Tissues Ex 6.1

 

NCERT 9th Science Chapter 6 1

Exercise 6.1

Question1.
What is a tissue?

Solution:
A group of cells that are similar in structure and or work together to achieve a particular function form a tissue.

Question2.
What is the utility of tissues in multicellular organisms?

Solution:
Multi-cellular organisms show division of labor because a particular function is carried out by a cluster of cells (tissue) at a definite place in the body. The tissue is arranged and designed as to give the highest possible efficiency of function.

Exercise 6.2.2

Question1.
Name types of simple tissues.

Solution:
Simple tissues are of three types
(i) Parenchyma
(ii) Colenchyma
(iii) Sclerenchyma

Question2.
Where is apical meristem found?

Solution:
It is a meristmatic tissue present on the growing tips of stems or shoot and roots of plants.

Question3.
Which tissue makes up the husk of coconut?

Solution:
Sclerenchyma tissue.

Question4.
What are the constituents of phloem?

Solution:
Phloem is made up of four types of elements
(i) Sieve tubes
(ii) Companion cells
(iii) Phloem fibers
(iv) Phloem parenchyma

Exercise 6.3.4

Question1.
Name the tissue responsible for movement in our body.

Solution:
Muscular tissue brings out movement in body.

Question2.
What does a neuron look like?

Solution:
A neuron consists of Cell body or cyton: With nucleus and Cytoplasm
Axon: Single long hair-like process arising {mm cytoplasm.
Dendrites: Short and branched processes am ing from cyton.

Question3.
Give three features of cardiac muscles.

Solution:
Features of cardiac muscles
(i) Muscles are involuntary
(ii) Show rhythmic contraction and relaxation,
(iii) Cells are cylindrical, branched and poly-nuclc. ated.

Question4.
What is the function of areolar tissue?

Solution:
Areolar tissue{ills space inside the organs, support internal organs and help in repair of the tissues.

Exercise Chapter 6

Question1.
Define the term ‘tissue’.

Solution:
A group of cells that are similar in structure and/ or work together to achieve a particular function forms a tissue e.g., apical meristems in plants increases the length of the stem and the root.

Question2.
How many types of elements together make -up the xylem tissue? Name them.

Solution:
Four types of elements together make up xylem tissue.
There are
(i) Tracheas
(ii) Vessels
(iii) Xylem parenchyma
(iv) Xylem fibers

Question3.
How are simple tissues different from com plex tissues in plants?

Solution: Refer pdf.

Question4.
Differentiate between parenchyma, collenchymas and sclerenchyma on the basis
of their cell wall.

Solution: Refer pdf.

Question5.
What are the functions of the stomata? 

Solution:
Stomata are the narrow opening present on the epidermis of the leaf. Which performs following
functions?
(i) Exchange of gases with the atmosphere and support in photosynthesis and respiration.
(ii) Transpiration (loos of water in the form of water vapour to help in upward transportation of water.

Question6.
Diagrammatically show the difference between the three types of muscle libres.

Solution:
Difference types of muscle fibres are
(i) Cardiac muscle
(ii) Striated muscle fibres
(iii) Smooth muscle fibres

Question7.
What is the specific function of the cardiac muscle?

 

Solution:
Cardiac muscles are involuntary muscles present In heart. They help in the rhythmic, contraction and relaxation of heart. This means that the pumping of blood through ban result .from the continuous relaxation and contraction of cardiac muscle.

 

Question8.
Differentiate between striated, unstriated and cardiac muscle: on the basis of their structure and site/location in the body.

 

Solution:  Refer pdf.

 

Question9.
Draw a labeled diagram of neuron.

 

Solution: Refer pdf.

Question10.
Name the following.
(a) Tissue that forms the inner lining of our mouth.
(b) Tissue that connects muscle to bone in humans.
(c) Tissue that transports food in plants
(d) Tissue that stores fat in animals.
(e) Connective tissue with a fluid matrix.
(f) Tissue present in the brain.

Solution:
(a) Simple squamous epithelium -Inner lining of mouth
(b) Tendon -Connects muscle to the bone
(c) Phloem -Transpore food in water
(d) Adipose tissue -Tissue stores fat in our body
(e) Blood
(f) Nervous tissue

 

Question11.
Identify the type of tissue in the following.

 

Solution:
Skin – Epithelial tissue (squamous epithelium)
Bark of tree – Cork (protective tissue)
Bone – Skeletal tissue (connective tissue)
Lining of kidney tubules -Cuboidal epithelial tissue
Vascular bundle – Complex permanent tissue xylem and phloem.

 

Question12.
Name the regions in which parenchyma tissue is present.

Solution:
Parenchyma is simple permanent tissue, which form the basic packing tissue .It is present in the cortex and pith of stem and roots. It is also present in the mesophyll of leaves.

 

Question13.
What is the role of epidermis in plants?

 

Solution:
Epidermis is the outer covering of leaves, stem & roots and is a protective tissue.
Functions
1) Epidermal cells function of leaf epidermise on aerial surface of plants often secrete a waxy, water resistant layer on their outer surface, which provides protection against loss of water, mechanical injury and invasion of parasitic fungi.
2) In the roots, they help in the absorption of water.
3) In stem they form bark & protect the plant.

 

Question14.
How does the cork act as protective tissue?

 

Solution:
Cork is several layers thick. The cells are dead and compactly arranged without intercellular spaces. They have a chemical called ‘suberin’ in their walls. Suberin makes cork cell impervious to gases and water. Thus, it protects underlying tissue from desiccation.

 

Question15.
Complete the table.

 

Solution: Refer pdf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!