Swiflearn > NCERT Solutions > NCERT Solutions for Class 8 > NCERT Solutions for Class 8 Science > NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 8 : Cell structure and functions

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 8 : Cell structure and functions

Chapter 8 : Cell structure and functions
Click to rate this post!
[Total: 24 Average: 4.3]

NCERT solutions for class 8 Science chapter 8 is Cell structure and Functions. These NCERT Solutions for Class 8 are prepared by the team of our subject matter experts to assist students in their school assignments and for their exam preparation. Class 8 Science chapter 8 cell structure and functions is a very important topic as it is basic for all the biological studies. It is very important for the student to tune-in with this topic in order to understand the topics of the higher class. This solution for class 8 Science chapter 8 has answers for all the questions in class 8 chapter 8.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 8 by Swiflearn are by far the best and most reliable NCERT Solutions that you can find on the internet. These NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 8 are designed as per the CBSE Class 8 Science Syllabus. These NCERT Solutions will surely make your learning convenient & fun. Students can also Download FREE PDF of NCERT Solutions Class 8 Chapter 8.

Ncert solutions

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 8 : Cell structure and functions

1. Indicate whether the following statements are True (T) or False (F).
(a) Unicellular organisms have one-celled body. (T/F)
(b) Muscle cells are branched. (T/F)
(c) The basic living unit of an organism is an organ. (T/F)
(d) Amoeba has irregular shape. (T/F)

Solution:
(a) Unicellular organisms have one-celled body. (T)
(b) Muscle cells are branched. (F)
(c) The basic living unit of an organism is an organ. (F)
(d) Amoeba has irregular shape. (T)

2. Make a sketch of the human nerve cell. What function do nerve cells
perform?

Solution:
The function of the nerve cell is to transmit messages from receptor organs to the brain and vice versa. It has control over the working of different parts of the body.

3. Write short notes on the following.
(a) Cytoplasm
(b) Nucleus of a cell

Solution:
(a) Cytoplasm: It is the jelly-like substance found between the nucleus and the cell membrane. It is made up of basic elements like C, H, O, N. Other components or organelles, like mitochondria, Golgi bodies, ribosomes, etc., of cells are present in the cytoplasm.

(b) Nucleus of a cell: Nucleus of a cell is an important component of the living cell. It is located at the centre of the cell. It is separated from the cytoplasm by a membrane called nuclear membrane. It contains genetic material.

4. Which part of the cell contains organelles?

Solution:
Various cell organelles are present in the cytoplasm.

5. Make sketches of animal and plant cells. State three differences between
them.

Solution:
Animal cell – The outermost covering is the plasma
membrane.                                                                                                            No or very small vacuoles are present.                                                                Plastids cannot be seen except for Euglena.
The outermost covering is the plasma
membrane.

Plant cell – The outermost covering is the cell wall and
is made of cellulose.
Large vacuoles are present.
Plastids are visible.

6. State the difference between eukaryotes and prokaryotes.

Solution:
Eukaryotes – Eukaryotes possess membrane-bound
organelles.                                                                                                      Nucleus of the cell has cell membrane.                                                                Nucleons are present.                                                                                          Eg: plant cell, animal cell

Prokaryotes –Prokaryotes lack membrane-bound
organelles.
Nucleus does not have a cell membrane.
Nucleons are absent.
Eg: blue green algae, bacteria

7. Where are chromosomes found in a cell? State their function.

Solution:
Chromosomes are thread-like structures present in the nucleus of the cell. Chromosomes carry genes. All the necessary information required for the transfer of characteristics from the parents to the offspring are stored in the genes. Inheritance of is possible only because of chromosomes.

8. ‘Cells are the basic structural units of living organisms’. Explain.

Solution:
Cell is the smallest unit of life and is capable of all life functions. Cells are the building blocks of life. This is the reason why cells are referred to as ‘the basic structural and functional units of life’. The cells vary in their shapes, sizes, and activities they perform. In fact, the shape and size of the cell is related to the specific function it performs.

9. Explain why chloroplasts are found only in plant cells?

Solution:
Chloroplasts are plastids which store chlorophyll. Chlorophyll is a green pigment which traps sunlight and helps inthe process of photosynthesis. Only plants can synthesis food through the process of photosynthesis, this is the reason why chloroplast is present only in plant cells.

10.Complete the crossword with the help of clues given below.
Across
1. This is necessary for photosynthesis.
3. Term for component present in the cytoplasm.
6. The living substance in the cell.
8. Units of inheritance present on the chromosomes.
Down
1. Green plastids.
2. Formed by collection of tissues.
4. It separates the contents of the cell from the surrounding medium.
5. Empty structure in the cytoplasm.
7. A group of cells.

Solution: Refer pdf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *