Swiflearn > NCERT Solutions > NCERT Solutions for Class 8 > NCERT Solutions for Class 8 Science > NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 : Coal and Petroleum

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 : Coal and Petroleum

NCERT-Solutions-for-Class-8-Science-Chapter-5-Swiflearn
Click to rate this post!
[Total: 20 Average: 4.5]

NCERT Solutions for Class 8 Chapter 5 is Coal and Petroleum. This NCERT solution will answer the questions on coal, petroleum and natural gas and other fossil fuels, the formation of fossil fuels, types of fossil fuels, uses of fossil fuels and limitation of using fossil fuels. To score good marks in class 8th examinations students should solve the NCERT questions class 8 Science provided at the end of each chapter.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 by Swiflearn are by far the best and most reliable NCERT Solutions that you can find on the internet. These NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 are designed as per the CBSE Class 8 Science Syllabus. These NCERT Solutions will surely make your learning convenient & fun. Students can also Download FREE PDF of NCERT Solutions Class 8 Chapter 5.

Ncert solutions

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 : Coal and Petroleum

1. What are the advantages of using CNG and LPG as fuels?

Solution:
The advantages of using CNG and LPG as fuels are:
 They burn with a smokeless flame and hence do not cause any pollution.
 They leave no ash behind.
 They are easy to handle and convenient to store.

2. Name the petroleum product used for surfacing of roads.

Solution:
Bitumen is used for surfacing of roads.

3. Describe how coal is formed from dead vegetation. What is this process
called?

Solution:
Millions of years ago due to natural process like flooding, earthquakes, etc. trees, plants, ferns and forests got buried below the rocks, soil and sand. Slowly, as more soil deposited over them, they were compressed. This led to the conditions of high pressure and heat. Such conditions along with the anaerobic conditions turned the carbon-enriched organic matter of wood into coal. This slow process of conversion of wood into coal is called carbonisation

4. Fill in the blanks.
(a) Fossil fuels are ___, _______ and ________.
(b) Process of separation of different constituents from petroleum is called
________.
(c) Least polluting fuel for vehicle is _______.

Solution:
(a) Fossil fuels are coal, petroleum and natural gas.
(b) Process of separation of different constituents from petroleum is called refining.
(c) Least polluting fuel for vehicle is compressed natural gas.

5. Tick True/False against the following statements.
(a) Fossil fuels can be made in the laboratory. (T/F)
(b) CNG is more polluting fuel than petrol. (T/F)
(c) Coke is almost pure form of carbon. (T/F)
(d) Coal tar is a mixture of various substances. (T/F)
(e) Kerosene is not a fossil fuel. (T/F)

Solution:
(a) Fossil fuels can be made in the laboratory. (F)
(b) CNG is more polluting fuel than petrol. (F)
(c) Coke is almost pure form of carbon. (T)
(d) Coal tar is a mixture of various substances. (T)
(e) Kerosene is not a fossil fuel. (F)

6. Explain why fossil fuels are exhaustible natural resources.

Solution:
Fossil fuels are formed in over millions of years. They are limited in nature and once consumed they cannot be replenished easily. Hence, they are considered as exhaustible natural resources.

7. Describe characteristics and uses of coke.

Solution:
Characteristics of coke:
 Coke is 98% pure carbon.
 It is a tough, porous and black substance.
 It produces a very little smoke.
Uses of coke:
 It is a very useful fuel.
 It is a good reducing agent.
 It is widely used in metallurgical processes to reduce metals from their oxides.
 It is used for producing water gas.

8. Explain the process of formation of petroleum.

Solution:
Millions of years ago, dead organisms got buried in the sea and got covered with layers of sand and clay. Due to lack of air, high temperature, and high pressure, these dead organisms got transformed into petroleum and natural gas.

9. The following Table shows the total power shortage in India from 1991–
1997. Show the data in the form of a graph. Plot shortage percentage for
the years on the Y-axis and the year on the X-axis.

Solution: Refer pdf.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x