Swiflearn > NCERT Solutions > NCERT Solutions for Class 8 > NCERT Solutions for Class 8 Science > NCERT Solutions for Class 8 Science  Chapter 17: Stars and the Solar System

NCERT Solutions for Class 8 Science  Chapter 17: Stars and the Solar System

Chapter 17 Stars and the Solar System
Click to rate this post!
[Total: 22 Average: 4.5]

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System is a very interesting and important topic included in class 8 science CBSE syllabus. It is a very important topic from the point of exams and entrance exams. This chapter solution provides you the answers related to Phases of the moon, expression of the distance of stars, pole stars. Solar system, planets and constellations, Moon as natural satellite, artificial satellites and their significance.

 

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 17 by Swiflearn are by far the best and most reliable NCERT Solutions that you can find on the internet. These NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 17 are designed as per the CBSE Class 8 Science Syllabus. These NCERT Solutions will surely make your learning convenient & fun. Students can also Download FREE PDF of NCERT Solutions Class 8 Chapter.

Ncert solutions

NCERT Solutions for Class 8 Science  Chapter 17: Stars and the Solar System

NCERT 8th Science Chapter 17 1

Choose the correct answer in Questions 1-3.
1. Which of the following is NOT a member of the solar system?
(a) An asteroid
(b) A satellite
(c) A constellation
(d) A comet

 

Solution:
Option (c) is the correct answer because a constellation is a group of stars that forms a recognizable shape.

 

2. Which of the following is NOT a planet of the sun?
(a) Sirius
(b) Mercury
(c) Saturn
(d) Earth.

 

Solution:
Option (a) is the correct answer as Sirius is a star.

 

3. Phases of the moon occur because
(a) we can see only that part of the moon which reflects light towards us.
(b) our distance from the moon keeps changing.
(c) the shadow of the Earth covers only a part of the moon’s surface.
(d) the thickness of the moon’s atmosphere is not constant.

 

Solution:
Option (a) is the correct answer because Moon does not have its own light. It can be seen by us only when sunlight falls on it and gets reflected towards us.

 

4. Fill in the blanks.
(a) The planet which is farthest from the Sun is ____________ .
(b) The planet which appears reddish in colour is ____________ .
(c) A group of stars that appear to form a pattern in the sky is known as a
____________ .
(d) A celestial body that revolves around a planet is known as __________.
(e) Shooting stars are actually not ____________.
(f) Asteroids are found between the orbits of _________ and _________ .

 

Solution:
(a) The planet which is farthest from the Sun is Neptune.
(b) The planet which appears reddish in colour is Mars.
(c) A group of stars that appear to form a pattern in the sky is known as a constellation.
(d) A celestial body that revolves around a planet is known as satellite.
(e) Shooting stars are actually not stars.
(f) Asteroids are found between the orbits of Mars and Jupiter.

 

5. Mark the following statements as true (T) or false (F).
(a) Pole star is a member of the solar system. ( )
(b) Mercury is the smallest planet of the solar system. ( )
(c) Uranus is the farthest planet in the solar system. ( )
(d) INSAT is an artificial satellite. ( )
(e) There are nine planets in the solar system. ( )
(f) Constellation Orion can be seen only with a telescope. ( )

 

Solution:
(a) Pole star is a member of the solar system. (F)
(b) Mercury is the smallest planet of the solar system. (T)
(c) Uranus is the farthest planet in the solar system. (F)
(d) INSAT is an artificial satellite. (T)
(e) There are nine planets in the solar system. (F)
(f) Constellation Orion can be seen only with a telescope. (F)

 

6. Match items in column A with one or more items in column B.

A                                                                  B
(i) Inner planets                                   (a)Saturn
(ii) Outer planets                                 (b)Pole star
(iii) Constellation                               (c) Great bear
(iv) Satellite of the Earth                           (d)Moon
                                                                (e) Earth
                                                                 (f) Orion
                                                                     (g)Mars

 

Solution:
A                                                    B
Inner planets                                Mars, Earth
Outer planets                             SaturnPole star
Constellation                        Great bear, Orion
Satellite of the Earth                    Moon

 

7. In which part of the sky can you find Venus if it is visible as an evening star?

 

Solution:
Venus also known as the evening star can be seen in the west side of the sky.

 

8. Name the largest planet of the solar system.

 

Solution:
Jupiter is the largest planet of the solar system.

 

9. What is a constellation? Name any two constellations.

 

Solution:
A group of stars which forms a recognizable shape is known as a constellation. Great bear and Orion are two well-known constellations.

 

10.Draw sketches to show the relative positions of prominent stars in (a) Ursa Major and (b) Orion

 

Solution:
a) Orion looks like a hunter. Three bright stars appear in the beltand five bright stars are arranged in the form of a quadrilateral.
b) Ursa Major appears like a big dipper. There are four stars in the bowl of the dipper and three bright stars in the handle.

 

11.Name two objects other than planets which are members of the solar system.

 

Solution:
Two objects other than planets which are the members of the solar system are:

a. Comets – These are cosmic snowballs of frozen gases and dust particles. Comets revolve around the Sun.
b. Asteroids – These are small, rocky objects which revolve around the Sun. Asteroids are much smaller than the planets.

 

12.Explain how you can locate the Pole Star with the help of Ursa Major.

 

Solution:
The two stars at the end of Ursa Major van help us to locate the Pole star.
Imagine a straight line passing through these stars. Now, extend the imaginary line in North direction. A star is seen in the direction of the extended line which is called Pole star.

 

13.Do all the stars in the sky move? Explain.

 

Solution:
No, all the stars do not move in the sky. Because of the rotation of the Earth about its own axis the stars seem to move in the sky.

 

14.Why is the distance between stars expressed in light years? What do you
understand by the statement that a star is eight light years away from the
Earth?

 

Solution:
The stars are very far away from the Earth and thus it is not convenient to express these distances in kilometres. Such large distances are expressed in light years. For example if we say that a star is eight light years away from Earth, it means that the light from star will reach the Earth in eight years.

 

15.The radius of Jupiter is 11 times the radius of the Earth. Calculate the ratio of the volumes of Jupiter and the Earth. How many Earths can Jupiter
accomodate?

 

Solution: Refer pdf.

 

16.Boojho made the following sketch (Fig. 17.29) of the solar system. Is the sketch correct? If not, correct it.

 

Solution:
No, the diagram is not correct, because Boojho has changed the positions of the planets Venus, Mars, Neptune and Uranus. Besides this, he had shown the asteroids belt in between the orbits of Saturn and Jupiter. This is incorrect. The asteroids belt is located between the orbits of Jupiter and
Mars. The correct diagram of the solar system is given below:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!