Swiflearn > NCERT Solutions > NCERT Solutions for Class 7 > NCERT Solutions for Class 7 Science > NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 9: Soil

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 9: Soil

FREE-NCERT-Solutions-for-Class-7-Science-Chapter-9-Swiflearn
Click to rate this post!
[Total: 19 Average: 4.6]

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Soil is one of the important topics for the students of the 7th standard. The solutions for soil are provided here to help students in not only clearing their doubts but also to understand the chapter in an easy and more effective way. The soil has massive applications; knowing more details about soil will help the students to face the exam confidently and to score good marks in the CBSE class 7 examination.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 9 by Swiflearn are by far the best and most reliable NCERT Solutions that you can find on the internet. These NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 9 are designed as per the CBSE Class 7 Science Syllabus. These NCERT Solutions will surely make your learning convenient & fun. Students can also Download FREE PDF of NCERT Solutions Class 7 Science Chapter 9.

Ncert solutions

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Soil PDF

Tick the most suitable answer in questions 1 and 2.
1. In addition to the rock particles, the soil contains
(i) air and water
(ii) water and plants
(iii) minerals, organic matter, air and water
(iv) water, air and plants

Solution:
Option (iii) is the correct option.

2. The water holding capacity is the highest in
(i) sandy soil
(ii) clayey soil
(iii) loamy soil
(iv) mixture of sand and loam

Solution:
Option (iii) is the correct option.

3. Match the items in Column I with those in Column II:
Column I                                                                               Column II
A home for living organisms                                              Large particles
Upper layer of soil                                                               All kinds of soil
Sandy soil                                                                             Dark in colour
Middle layer of the soil                                                       Small particles and                                                                                                  packed tight
Clayey soil                                                                           Lesser amount of                                                                                                    humus

Solution:
Column I                                                                                   Column II
A home for living organisms                                                      All kinds of soil
Upper layer of soil                                                                     Dark in colour
Sandy soil                                                                                  Large particles
Middle layer of the soil                                                               Lesser amount of                                                                                                       humus
Clayey soil                                                                                  Small particles                                                                                                            and packed tight

4. Explain how soil is formed.

Solution:
Soil is formed due to the weathering of rocks. The physical breakdown and chemical decomposition of minerals takes place primarily by wind, water and climatic changes. In the process of weathering, rocks are converted into small pieces which eventually turn to soil particles to form a layer of soil.

5. How is clayey soil useful for crops?

Solution:
Clayey soil is useful for crops for the following reasons:
• Excellent water holding capacity
• Richin organic matter

6. List the differences between clayey soil and sandy soil.

Solution:
Clayey soil                                                         Sandy soil
Particles are tightly packed                                Particles are loosely packed
Particles are fine                                                Particles are large
Rich in humus and organic content                   Not rich in humus and organic                                                                                            content
Excellent water retention capacity                     Low water retention capacity
Less air is trapped between the particles           Amount of air trapped is more

7. Sketch the cross section of soil and label the various layers.

Solution: Refer pdf.

8. Razia conducted an experiment in the field related to the rate of
percolation. She observed that it took 40 min for 200 mL of water to
percolate through the soil sample. Calculate the rate of percolation

Solution:
Given:
Amount of water = 200 ml
Percolation time = 40 minutes
Percolation rate = Amount of water/Percolation time
200 ml/40 minutes = 5 ml/min

9. Explain how soil pollution and soil erosion could be prevented.

Solution:
The following measures can be used to control soil pollution:
• Reduce the use of plastics
• Reduce the use of chemical fertilizers and pesticides
The following measures can be used to control soil erosion:
• Planting more and more trees
• Stop deforestation and avoiding overgrazing of animals

10. Solve the following crossword puzzle with the clues given:
Across
2. Plantation prevents it.
5. Use should be banned to avoid soil pollution.
6. Type of soil used for making pottery.
7. Living organism in the soil.
Down
1. In desert soil erosion occurs through.
3. Clay and loam are suitable for cereals like.
4. This type of soil can hold very little water.
5. Collective name for layers of soil.

Solution: Refer pdf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *