Swiflearn > NCERT Solutions > NCERT Solutions for Class 7 > NCERT Solutions for Class 7 Science > NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

FREE-NCERT-Solutions-for-Class-7-Science-Chapter-7-Swiflearn
Click to rate this post!
[Total: 23 Average: 4.3]

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate are created by our team of subject experts to help students in their exam preparations. These books include the solution for all the intext and exercise questions given in the NCERT class 7 Science textbooks.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 by Swiflearn are by far the best and most reliable NCERT Solutions that you can find on the internet. These NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 are designed as per the CBSE Class 7 Science Syllabus. These NCERT Solutions will surely make your learning convenient & fun. Students can also Download FREE PDF of NCERT Solutions Class 7 Science Chapter 7.

Ncert solutions

CERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate PDF

1. Name the elements that determine the weather of a place.

Solution:
The following elements determine the weather of a place:
• Temperature
• Humidity
• Rainfall
• Wind

2. When are the maximum and minimum temperatures likely to occur during
the day?

Solution:
The maximum temperature occurs during day time, precisely in the afternoon whereas the minimum temperature occurs early in the morning.

3. Fill in the blanks:
(i) The average weather taken over a long time is called ___________.
(ii) A place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be ___________ and ___________ .
(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are
___________ and __________.

Solution:
(i) The average weather taken over a long time is called climate.
(ii) A place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be hot and dry.
(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are polar region and tropical region.

4. Indicate the type of climate of the following areas:
(a) Jammu and Kashmir: _________________________________
(b) Kerala: ____________________________________________
(c) Rajasthan: __________________________________________
(d) North-east India: _____________________________________

Solution:
(a) Jammu and Kashmir: moderately hot and wet climate
(b) Kerala: very hot and wet climate
(c) Rajasthan: very hot and dry climate
(d) North-east India: wet climate

5. Which of the two changes frequently, weather or climate?

Solution:
Weather changes frequently.

6. Following are some of the characteristics of animals:
(i) Diets heavy on fruits
(ii) White fur
(iii) Need to migrate
(iv) Loud voice
(v) Sticky pads on feet
(vi) Layer of fat under skin
(vii) Wide and large paws
(viii) Bright colours
(ix) Strong tails
(x) Long and large beak
For each characteristic indicate whether it is adaptation for tropical
rainforests or polar regions. Do you think that some of these characteristics
can be adapted for both regions?

Solution:
(i) Diets heavy on fruits- Tropical rain forests
(ii) White fur – Polar regions
(iii) Need to migrate– Polar regions
(iv) Loud voice-Tropical rain forests
(v) Sticky pads on feet – Tropical rain forests
(vi) The layer of fat under skin – Polar regions
(vii) Wide and large paws – Polar regions
(viii) Bright colours – Tropical rain forests
(ix) Strong tails – Tropical rain forests
(x) Long and large beak – Tropical rain forests

7. The tropical rainforest has a large population of animals. Explain why it is
so.

Solution:
Tropical rainforests have warm and wet climatic conditions. These conditions are favorable for
many plant and animals. This is the reason why tropical rainforests have large population.

8. Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in
particular climatic conditions.

Solution:
Animals adapt to survive in the conditions in which they live. Animals living in various cold and hot climate possess special features to protect themselves against the extreme weathers.
For example: Polar bears have white fur so that they are not easily visible in the snowy white background. The white fur protects the polar bears from their predators. This white fur also helps them in catching their prey. Polar bears have two thick layers of fur to protect them from the cold
weather. They also have a layer of fat under their skin.
Similarly, the red-eyed frogs which are found in the rainforests have developed sticky pads on
their feet which help them to climb the trees.

9. How do elephant living in the tropical rainforest adapt itself?

Solution:
The adaptations in elephants living in rainforests are as follows:
• They use the trunk as nose to have a strong sense of smell
• The trunk is used to pick the food
• The modified teeth or the tusk is used to tear the bark of trees which serves as food for the elephants
• The large ears help them to hear very soft sounds
• The soles of the feet are covered with thick pads which not only handle the enormous weight of the elephant bit also enables the elephant to move silently through the forest

Choose the correct option which answers the following question:

10. A carnivore with stripes on its body moves very fast while catching its
prey. It is likely to be found in
(i) polar regions
(ii) deserts
(iii) oceans
(iv) tropical rainforests

Solution:
Option (iv) is the correct option.

11. Which features adapt polar bears to live in extremely cold climate? (i) A
white fur, fat below skin, keen sense of smell.
(ii) Thin skin, large eyes, a white fur.
(iii) A long tail, strong claws, white large paws.
(iv) White body, paws for swimming, gills for respiration.

Solution:
Option (i) is the correct option.

12. Which option best describes a tropical region?
(i) hot and humid
(ii) moderate temperature, heavy rainfall
(iii) cold and humid
(iv) hot and dry

Solution:
Option (i) is the correct option.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x