Swiflearn > NCERT Solutions > NCERT Solutions for Class 7 > NCERT Solutions for Class 7 Science > NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3: Fiber to Fabric

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3: Fiber to Fabric

FREE-NCERT-Solutions-for-Class-7-Science-Chapter-3-Swiflearn
Click to rate this post!
[Total: 19 Average: 4.6]

NCERT Solutions for Class 7 Science chapter 3 Fiber to Fabric are prepared by the subject professionals to help students in their studies. For easy access, we at BYJU’S provide free class 7 Science Chapter 3 NCERT solutions in PDF format. Students can either practice these questions online or can also download these pdf files and use them for their fiber to fabric class 7 worksheets.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3 by Swiflearn are by far the best and most reliable NCERT Solutions that you can find on the internet. These NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3 are designed as per the CBSE Class 7 Science Syllabus. These NCERT Solutions will surely make your learning convenient & fun. Students can also Download FREE PDF of NCERT Solutions Class 7 Science Chapter 3.

Ncert solutions

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fiber to Fabric PDF

1. You must be familiar with the following nursery rhymes:
(I)‘Baa baa black sheep, have you any wool.’
(II)‘Mary had a little lamb, whose fleece was white as snow.’
Answer the following:
(a) Which parts of the black sheep have wool?
(b) What is meant by the white fleece of the lamb?

Solution:
a) The hairy skin called fleece has wool in black sheep.
b) White fleece of the lamb refers to the white colour of their fur.

2. The silkworm is
(a) a caterpillar, (b) a larva.
Choose the correct option.
(i) a (ii) b (iii) both a and b (iv) neither a nor b.

Solution:
The silkworm is a caterpillar and a larva both.
Option 3 is correct.

3. Which of the following does not yield wool?
(i) Yak (ii) Camel (iii) Goat (iv) Woolly dog

Solution:
Woolly dog does not yield wool.

4. What is meant by the following terms? (i) Rearing (ii) Shearing (iii)
Sericulture:

Solution:
i. The raising of domestic animals like sheep, goat, yak, cow and buffaloes for
commercial purposes known as rearing.
ii. The process of removal of animal hair with the help of machines is known as shearing.
iii. Rearing of silkworms to get silk is known as Sericulture.

5. Given below is a sequence of steps in the processing of wool.
Which are the missing steps?
Add them.
Shearing, __________, sorting, __________, __________, _________.

Solution:
Shearing, Scouring, sorting, picking of burrs, dying of fibres, making of yarn.

6. Make sketches of the two stages in the life history of the silk moth which
are directly related to the production of silk.

Solution: Refer pdf.

7. Out of the following, which are the two terms related to silk production?
Sericulture, floriculture, moriculture, apiculture and silviculture. Hints:
(i)Silk production involves cultivation of mulberry leaves and rearing
silkworms.
(ii)Scientific name of mulberry is Morusalba.

Solution:
Sericulture and moriculture are related to silk production.

8. Match the words of Column I with those given in Column II:
Column I                              Column II
Scouring                              Yields silk fibre
Mulberry leaves                   Wool yielding animal
Yak                                        Food of silk worm
Cocoon                                 Reeling
                                              Cleaning sheared skin

Solution:

Column I                       Column II
Scouring                        Cleaning sheared skin
Mulberry leaves             Food of silk worm
Yak                                Wool yielding animal
Cocoon                          Yields silk fibre

9. Given below is a crossword puzzle based on this lesson. Use hints to fill in
the blank spaces with letters that complete the words.
Down (D)
1: Thorough washing
2: Animal fiber
3: Long thread like structure
Across (A)
1: Keeps warm
2: Its leaves are eaten by silkworms
3: Hatches from egg of moth

Solution: Refer pdf.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x