Swiflearn > NCERT Solutions > NCERT Solutions for Class 7 > NCERT Solutions for Class 7 Science > NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 12: Reproduction in Plants

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 12: Reproduction in Plants

FREE-NCERT-Solutions-for-Class-7-Science-Chapter-12-Swiflearn
Click to rate this post!
[Total: 23 Average: 4.5]

In Chapter 12 of CBSE Class 7 Science, students will learn about the modes of reproductions in Plants. Along with this, students will get to know about Pollination, Fruits & Seed formation, Budding, Fertilisation, Seed dispersal, etc. In class 7, students will study these topics in brief only and when they will be promoted to higher classes, they will do a detailed study of reproduction in Plants and Animals too.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 12 by Swiflearn are by far the best and most reliable NCERT Solutions that you can find on the internet. These NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 12 are designed as per the CBSE Class 7 Science Syllabus. These NCERT Solutions will surely make your learning convenient & fun. Students can also Download FREE PDF of NCERT Solutions Class 7 Science Chapter 12.

Ncert solutions

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 12 Reproduction in Plants PDF

1. Fill in the blanks:
(a) Production of new individuals from the vegetative part of parent is
called_____________.
(b) A flower may have either male or female reproductive parts. Such a
flower is called_____________.
(c) The transfer of pollen grains from the anther to the stigma of the same
or of another flower of the same kind is known as _____________.
(d) The fusion of male and female gametes is termed as _____________.
(e) Seed dispersal takes place by means of _____________, _____________
and _____________.

Solution:
(a) Production of new individuals from the vegetative part of parent is called vegetative propagation.
(b) A flower may have either male or female reproductive parts. Such a flower is called unisexual.
(c) The transfer of pollen grains from the anther to the stigma of the same or of another flower of the same kind is known as pollination.
(d) The fusion of male and female gametes is termed as fertilization.
(e) Seed dispersal takes place by means of wind, water and animals.

2. Describe the different methods of asexual reproduction. Give examples.

Solution:
Different methods of asexual production are:
Vegetative propagation: In this new plants are produced from roots, stems, leaves and buds.
In this method, reproduction is through the vegetative parts of the plant.
Budding: A new individual from a bulb-like projection, bud, grows and gets detached from
the parent to form a new individual. This is mostly observed in yeasts.
Spore formation: Spores are asexual reproductive bodies. Spores are covered by a hard protective coat to survive the unfavorable conditions. Under favorable conditions, a spore germinates and develops into a new individual. Fungi on bread and plants such as moss and ferns reproduce through spores.
Fragmentation: A new organism is developed from the fragments of the parent body.
Example, an alga breaks up into two or more fragments.

3. Explain what you understand by sexual reproduction.

Solution:
Sexual reproduction is a mode of reproduction in which male and female gamete fuse together to form a zygote. This zygote gradually divides to form a new organism.

4. State the main difference between asexual and sexual reproduction.

Solution:
Asexual reproduction                                              Sexual reproduction
Only one parent is involved in this process             Two parents are involved in                                                                                        this process
In this process, new plants are formed                                                            without the seeds.                                                    It involves the fusion of male                                                                                     and female  gametes.

5. Sketch the reproductive parts of a flower.

Solution: Refer pdf.

6. Explain the difference between self-pollination and cross-pollination.

Solution:
Self-pollination– In this process the pollen grains are
transferred from the anther to the stigma
of the same flower.

 Cross pollination-In this process the pollen grains are
transferred from the anther of one flower
to the stigma of another flower of the
same kind.

7. How does the process of fertilisation take place in flowers?

Solution:
When the pollen grains lands of the stigma, the pollen tube generates and the grain passes through the style and enters the ovary of a pistil. The pollen tube enters an ovule and releases the male gametes. A male gamete fuses with a female gamete in the ovule by a process of fertilization. In this way, the process of fertilisation takes place in flowers.

8. Describe the various ways by which seeds are dispersed.

Solution:
Seed dispersal can be aided by the wind, water and animals. Seeds are also dispersed when fruits burst with sudden jerks.
By wind: Seeds and fruits of some plants are carried away by the wind. Winged seeds such as those of drumstick and maple get blown off with the wind to distant places.
By water: Seeds of aquatic plants or plants near water bodies develop floating ability in the form of a spongy or fibrous outer coat as seen in case of coconut and get dispersed by water.
By animals: Spiny seeds with hooks get attached to the bodies of animals and are carried to faraway places.
Dispersion of seeds by bursting of fruits: Some seeds are dispersed when the fruits burst with jerks. This happens in the case of castor and balsam.

9. Match the items in Column I with those in Column II:
Column I                             Column II
Bud                                     Maple
Eyes                                   Spirogyra
Fragmentation                   Yeast
Wings                                  Bread mould
Spores                                 Potato
                                             Rose

Solution:
Column I                              Column II
Bud                                       Yeast
Eyes                                      Potato
Fragmentation                       Spirogyra
Wings                                     Maple
Spores                                   Bread mould

10. Tick the correct answer:

(a) The reproductive part of a plant is the

(i) Leaf
(ii) Stem
(iii) Root
(iv) Flower

(b) The process of fusion of the male and the female gametes is called

(i) Fertilisation
(ii) Pollination
(iii) Reproduction
(iv) Seed formation

(c) Mature ovary forms the

(i) Seed
(ii) Stamen
(iii) Pistil
(iv) Fruit

(d) A spore producing organism is

(i) Rose
(ii) Bread mould
(iii) Potato
(iv) Ginger

(e) Bryophyllum can reproduce by its

(i) Stem
(ii) Leaves
(iii) Roots
(iv) Flower

Solution:
(a) Option (iv) is the correct answer.
(b) Option (i) is the correct answer.
(c) Option (iv) is the correct answer.
(d) Option (ii) is the correct answer.
(e) Option (ii) is the correct answer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *