Swiflearn > NCERT Solutions > NCERT Solutions for Class 7 > NCERT Solutions for Class 7 Science > NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 1: Nutrition in Plants

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 1: Nutrition in Plants

FREE-NCERT-Solutions-for-Class-7-Science-Chapter-1-Swiflearn
Click to rate this post!
[Total: 21 Average: 4.7]

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants provided below to help 7th standard students understand the concepts more effectively. NCERT Solutions for chapter 1 of class 7 science are prepared by expert teachers according to the latest syllabus of CBSE class 7 science. Students should practice regularly to excel in their class 7 examinations.

 

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 1 by Swiflearn are by far the best and most reliable NCERT Solutions that you can find on the internet. These NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 1 are designed as per the CBSE Class 7 Science Syllabus. These NCERT Solutions will surely make your learning convenient & fun. Students can also Download FREE PDF of NCERT Solutions Class 7 Science Chapter 1.

Ncert solutions

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants PDF

 

NCERT 7th Science Chapter 1 1

1. Why do organisms take food?

Solution:
Living organisms take food for the following reasons:
(i)Food gives energy to perform various activities. The various components present in the
food provide energy to the body.
(ii)Some components are important for growth and development of the body.
(iii)Food also helps to repair and replace the damaged parts of the body.

Distinguish between a parasite and a saprophyte.

Solution:
Parasite                                                 Saprophytes
Parasites feed on loving organisms.      Saprophytes feed on dead and decaying
organisms.
Parasites absorb the prepared food from
the host.                                                  Saprophytes digest the food outside the
body and absorb the digested food.
Example – Roundworm                           Example – Fungi

2. How would you test the presence of starch in leaves?

Solution:
Iodine test can be performed to test the presence of starch on leaves. The steps are as follows:
i. Take two green healthy potted plants of the same type.
ii. Keep one potted plants in a dark room for one or two days to remove all the starch from
the leaves.
iii. Keep the other plant in sunlight.
iv. Now, take one leaf from each potted plant and put a few drops of iodine solution on them.
v. Note down the change in the colour of both the leaves.
Observation – No blue-black colour is observed on the leaves of plant kept in the dark room.
This indicates the absence of starch.
Blue-black colour will be observed on the leaves of the plant kept in sunlight. This indicates
the presence of starch.

3. Give a brief description of the process of synthesis of food in green
plants.

Solution:
Green plants prepare their food by the process of photosynthesis. The various steps involved
in the process are as follow:

i. The water absorbed by the roots is transported to the leaves of the plant.
ii. Carbon dioxide from the air enters the leaves through small pores called stomata. This
carbon dioxide diffuses in the cell containing chlorophyll.
iii. Sunlight helps in breaking the water molecule into hydrogen and oxygen.
iv. Oxygen is released and the carbohydrates formed are ultimately converted into starch.
Sunlights Carbondioxide water Chlorophyll + ⎯⎯⎯⎯→

4. Show with the help of a sketch that plants are the ultimate source of
food.

Solution: Refer pdf.

5. Fill in the blanks:
(a) Green plants are called _________________ since they synthesis their
own food.
(b) The food synthesized by plants is stored as _________________. (c) In
photosynthesis solar energy is absorbed by the pigment called
___________.
(d) During photosynthesis plants take in ______________________ and
release __________________ gas.

Solution:
(a) Green plants are called autotrophs since they synthesize their own food.
(b) The food synthesized by plants is stored as starch.
(c) In photosynthesis solar energy is absorbed by the pigment called chlorophyll.
(d) During photosynthesis plants take in carbon dioxide and release oxygen gas.

6. Name the following:
(i) A parasitic plant with yellow, slender and branched stem.
(ii) A plant that is partially autotrophic.
(iii) The pores through which leaves exchange gases.

Solution:

(i)A parasitic plant with yellow, slender and branched stem – Cuscuta
(ii)A plant that is partially autotrophic – Pitcher plant
(iii)The pores through which leaves exchange gases – Stomata

7. Tick the correct answer:
(a) Cuscuta is an example of:
(i) Autotroph (ii) parasite (iii) saprotroph (iv) host

(b) The plant which traps and feeds on insects is:
(i) Cuscuta (ii) china rose (iv) pitcher plant (iv) rose

Solution:
(a) Cuscuta is an example of parasite.
(b) The plant which traps and feed on insects is pitcher plant.

8. Match the items given in Column I with those in Column II?
Column I             Column II
Chlorophyll          Rhizobium
Nitrogen              Heterotrophs
Cascuta               Pitcher plant
Animals                Leaf
Insects                 Parasite

Solution:
Column I                 Column II
Chlorophyll               Leaf
Nitrogen                    Rhizobium
Cascuta                     Parasite
Animals                     Heterotrophs
Insects                       Pitcher plant

9. Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:
(i) Carbon dioxide is released during photosynthesis. (T/F)
(ii) Plants which synthesise their food are called saprotrophs. (T/F)
(iii) The product of photosynthesis is not a protein. (T/F)
(iv) Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis.
(T/F)

Solution:
(i) Carbon dioxide is released during photosynthesis. (F)                                  (ii) Plants which synthesise their food are called saprotrophs. (F)
(iii) The product of photosynthesis is not a protein. (T)
(iv) Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis(T)

10 Choose the correct option from the following:
Which part of the plant takes in carbon dioxide from the air for
photosynthesis?
(i) Root hair (ii) Stomata (iii) Leaf veins (iv) Petals

Solution:
The small pores in the leaves called stomata take in carbon dioxide from the air for photosynthesis.

11. Choose the correct option from the following:
Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their:
(i) roots (ii) stem (iii) flowers (iv) leaves

Solution:
Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their leaves.

12. Why do farmers grow many fruits and vegetable crops inside large
green houses? What are the advantages to the farmers?

Solution:
Greenhouse protects the crops from external climatic condition and also provides suitable
temperature for the growth.
The advantages of growing fruits and vegetable crops inside greenhouses areare as follows:
• It protects the crops from diseases and adverse climatic conditions.
• It protects the crops from heavy wind and rodents.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!