Swiflearn > NCERT Solutions > NCERT Solutions for Class 7 > NCERT Solutions for Class 7 Maths > NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 15: Visualising Solid Shapes

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 15: Visualising Solid Shapes

FREE-NCERT-Solutions-for-Class-7-Maths-Chapter-15-Swiflearn
Click to rate this post!
[Total: 20 Average: 4.8]

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes is the best study material, which provides solutions to all the questions present in the NCERT Class 7 Exercises. Students should prefer these solutions and practice various questions, to perform well in the final exams, regularly. There are four exercises in Chapter 15 – Visualising Solid Shapes of the NCERT Solutions for Class 7 Maths whose FREE PDFs are available below.

 

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 15 by Swiflearn are by far the best and most reliable NCERT Solutions that you can find on the internet. These NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 15 are designed as per the CBSE Class 7 Maths Syllabus. These NCERT Solutions will surely make your learning convenient & fun. Students can also Download FREE PDF of NCERT Solutions Class 7 Chapter 15.

Ncert solutions

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes: EX 15.1 PDF

 

NCERT 7th Maths Chapter 15 Exercise 15.1 1

 

Question 1.
Identify the nets which can be used to make cubes (cut out copies of the
nets and try it):
(i)

Solution:-
The given net figure in the question cannot be folded as cube.
Therefore, it can be folded as below

 

(ii)

 

Solution:-
The given net figure in the question can be folded as cube.
Therefore, it can be folded as below,

(iii)

Solution:-
The given net figure in the question can be folded as cube.
Therefore, it can be folded as below,

(iv)

Solution:-
The given net figure in the question can be folded as cube.
Therefore, it can be folded as below,

(v)

 

Solution:-
The given net figure in the question cannot be folded as cube.
Therefore, it can be folded as below,

(vi)


Solution:-
The given net figure in the question can be folded as cube.
Therefore, it can be folded as below,

 

Question 2.
Dice are cubes with dots on each face. Opposite faces of a die always have a total of seven dots on them.

 

Here are two nets to make dice (cubes); the numbers inserted in each
square indicate the number of dots in that box.

 

Insert suitable numbers in the blanks, remembering that the number on
the opposite faces should total to 7.

Solution:-
(i)

It can be observed from the given figure the sum of the opposite faces is equal to 7.
So, the net can be folded into a net of dice.

(ii)

It can be observed from the given figure the sum of the opposite faces is equal to 7.
So, the net can be folded into a net of dice.

 

Question 3.
Can this be a net for a die?
Explain your answer.

Solution:-
As we can see the given net is folded as dice,

But, this cannot be a net for a die.
As it can be seen, one pair of opposite face will have 1 and 4, another pair of opposite face will have 3 and 6 the sum of these two opposite faces are not equal to 7.

 

Question 4.
Here is an incomplete net for making a cube. Complete it in at least two
different ways. Remember that a cube has six faces. How many are there in
the net here?
(Give two separate diagrams. If you like, you may use a squared sheet for
easy manipulation.)

Solution:-
So, the given net contains 3 faces & it can be completed by

 

Question 5.
Match the nets with appropriate solids:

 

Solution:-
(a) (ii)

 

As, the net (ii) can be folded as square.

(b) (iii)

As, the net (iii) can be folded as cylinder.

(c) (iv)

As, the net (iv) can be folded as cone.

 

(d) (i)

As, the net (i) can be folded as pyramid

 

 

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes: EX 15.2 PDF

 

NCERT 7th Maths Chapter 15 Exercise 15.2 1

 

Question 1.
Use isometric dot paper and make an isometric sketch for each one of the
given shapes:

(i)

Solution:-


(ii)


Solution:-

(iii)

Solution:-

(iv)

Solution:-

 

Question 2.
The dimensions of a cuboid are 5 cm, 3 cm and 2 cm. Draw three different
isometric sketches of this cuboid.

 

Solution:-
According to the question it is given that, dimension of a cuboid are 5 cm, 3 cm, and 2 cm.
The three different isometric sketches are,
1


2

3

 

Question 3.
Three cubes each with 2 cm edge are placed side by side to form a cuboid.
Sketch an oblique or isometric sketch of this cuboid.

 

Solution:-
Oblique sketch


Isometric sketch

Question 4.
Make an oblique sketch for each one of the given isometric shapes:

 

(i)


Solution:-


(ii)

Solution:-

 

 

Question 5.
Give (i) an oblique sketch and (ii) an isometric sketch for each of the
following:
(a) A cuboid of dimensions 5 cm, 3 cm and 2 cm. (Is your sketch unique?)
(b) A cube with an edge 4 cm long.

 

Solution:-
(a)
(i) Oblique sketch


(ii) Isometric sketch

(b)
(i) Oblique sketch


(ii) Isometric sketch

 

 

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes: EX 15.3 PDF

 

NCERT 7th Maths Chapter 15 Exercise 15.3 1

 

Question 1.
What cross-sections do you get when you give a (i) vertical cut (ii)
horizontal cut to the following solids?
(a) A brick

 

Solution:-
The vertical cross-section of a brick is shown in the figure below,


The horizontal cross-section of a brick is shown in the figure below,

(b) A round apple

 

Solution:-
The vertically cut cross section of the circular apple is shown below,


The horizontally cut cross section of the circular apple is shown below,

 

(c) A die

Solution:-
The vertically cut cross section of the die is shown below,


The horizontally cut cross section of the die is shown below,

 

 

(d) A circular pipe

Solution:-
The vertically cut cross section of the circular pipe is shown below,

The horizontally cut cross section of the circular pipe is shown below,

 

(e) An ice cream cone

Solution:-
The vertically cut cross section of the ice-cream is shown below,


The horizontally cut cross section of the ice cream is shown below,

 

 

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes: EX 15.4 PDF

 

NCERT 7th Maths Chapter 15 Exercise 15.4 1

 

Question 1.
A bulb is kept burning just right above the following solids. Name the
shape of the shadows obtained in each case. Attempt to give a rough sketch of the shadow. (You may try to experiment first and then answer these questions).

 

(i)


Solution:-


The shadow is obtained in the shape of circle.
(ii)


Solution:-


The shadow is obtained in the shape of rectangle.
(iii)


Solution:-


The shadow is obtained in the shape of rectangle.

 

Question 2.
Here are the shadows of some 3-D objects, when seen under the lamp of an
overhead projector. Identify the solid(s) that match each shadow. (There
may be multiple answers for these!)

 

(i)


Solution:-
Basketball, DVD, Coin etc.
(ii)


Solution:-
Square packing box, die etc.
(iii)


Solution:-
Road signs etc.
(iv)


Solution:-
Eraser, currency note etc.

 

Question 3.
Examine if the following are true statements:
(i) The cube can cast a shadow in the shape of a rectangle.

 

Solution:-
Yes, so the above statement is true.
(ii) The cube can cast a shadow in the shape of a hexagon.
Solution:-
No, the cube cannot cast a shadow in the shape of a hexagon. So the above statement is false.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!