Swiflearn > NCERT Solutions > NCERT Solutions for Class 6 > NCERT Solutions for Class 6 Science > NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings

NCERT-Solutions-for-Class-6-Science-Chapter-9-Swiflearn
Click to rate this post!
[Total: 25 Average: 4.6]

In the NCERT Solutions Class 6 Science, there are 15 chapters all of them are very important. Swiflearn offers the most correct NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and Their Surroundings will make you understand its concepts & will help you in higher studies.

Swiflearn makes sure you get the best quality study material on the internet. The solutions are created by the best teachers in India. This leaves a profound impact on your performance and grades in school. Swiflearn has NCERT Solutions Class 6th core subjects i.e. Maths & Science. Swiflearn provides comprehensive answers that will help you understand each subject in a detailed manner.

Ncert solutions

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and Their Surroundings

1. What is a habitat?

Solution:
The surroundings where plants and animals live, is called their habitat. For example, fresh water is the habitat of a frog while the habitat of a camel is a desert.

2. How are cactus adapted to survive in a desert?

Solution:
A cactus has the following adaptations to survive in a desert:
(i) For absorbing water from the soil, cactus has long roots that go deep inside the soil.
(ii) To prevent the loss of water through transpiration, the leaves of cactus plant are in the form of spines.
(iii) To retain the water, the stems of the cactus plant are covered with a thick waxy layer.
(iv) The stems of the cactus plant are also modified to carry out the process of
photosynthesis.

3. Fill up the blanks
(a) The presence of specific features, which enable a plant or an animal to
live in a particular habitat, is called _______.
(b) The habitats of the plants and animals that live on land are called
________ habitat.
(c) The habitats of plants and animals that live in water are called _______
habitat.
(d) Soil, water and air are the ———— factors of a habitat.
(e) Changes in our surroundings that make us respond to them, are called
_________.

Solution:
(a) The presence of specific features, which enable a plant or an animal to live in a particular habitat, is called adaptation.
(b) The habitats of the plants and animals that live on land are called terrestrial habitat.
(c) The habitats of plants and animals that live in water are called aquatic habitat.
(d) Soil, water and air are the abiotic factors of a habitat.
(e) Changes in our surroundings that make us respond to them are called stimuli.

4. Which of the things in the following list are non-living?
Plough, Mushroom, Sewing machine, Radio, Boat, Water hyacinth,
Earthworm

Solution:
Plough, sewing machine, radio and boat are non-living.

5. Give an example of a non-living thing, which shows any two
characteristics of living things.

Solution:
An example of a non-living thing which shows characteristics of living things is a car. It moves from one place to another and also need energy.

6. Which of the non-living things listed below, were once part of a living
thing?
Butter, Leather, Soil, Wool, Electric bulb, Cooking oil, Salt, Apple,
Rubber.

Solution:
Butter, leather, soil, wool, cooking oil, apple and rubber are the non-living things which were once part of a living thing.

7. List the common characteristics of the living things.

Solution:
The common characteristics of living things are:
a. They need food.
b. They respire and excrete.
c. They respond to the environment.
d. They reproduce.
e. They grow.
f. They show movements.

8. Explain, why speed is important for survival in the grasslands for
animals that live there. (Hint: There are few trees or places for animals to
hide in grasslands habitats.)

Solution:
There are very few trees in the grasslands. Thus, there are few places for animals to hide from predators like lions and tigers. In small grasses, the predators can easily locate their prey. So, the prey has to run fast in order to reach a safe place and escape from its predators. This is the reason why speed is important for survival in the grasslands for animals that live there.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *