Swiflearn > NCERT Solutions > NCERT Solutions for Class 6 > NCERT Solutions for Class 6 Science > NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7: Getting to Know Plants

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7: Getting to Know Plants

Getting to Know Plants
Click to rate this post!
[Total: 23 Average: 4.6]

In the NCERT Solutions Class 6 Science, there are 15 chapters all of them are very important. Swiflearn offers the most correct NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants will make you understand its concepts & will help you in higher studies.

Swiflearn makes sure you get the best quality study material on the internet. The solutions are created by the best teachers in India. This leaves a profound impact on your performance and grades in school. Swiflearn has NCERT Solutions Class 6th core subjects i.e. Maths & Science. Swiflearn provides comprehensive answers that will help you understand each subject in a detailed manner.

Ncert solutions

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants

1. Correct the following statements and rewrite them in your notebook.
(a) Stem absorbs water and minerals from the soil.
(b) Leaves hold the plant upright.
(c) Roots conduct water to the leaves.
(d) The number of petals and stamens in a flower is always equal.
(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are also joined
together.
(f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is joined to
the petal.

Solution:
(a) Root absorbs water and minerals from the soil.
(b) Stems hold the plant upright.
(c) Stems conduct water to the leaves.
(d) The number of petals and stamens in a flower is always different.
(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals may or may not be joined together.
(f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is not necessarily joined to the petal.

2. Draw (a) a leaf, (b) a taproot and (c) a flower, you have studied for Table
7.3?

Solution:
a. A leaf
b. A taproot
c. A flower

3. Can you find a plant in your house or in your neighbourhood, which has
a long but weak stem? Write its name. In which category will you place it?

Solution:
Yes, there is a plant in our house which has a long but weak stem. Its name is money plant. It is a climber.

4. What is the function of a stem?

Solution:
The functions of a stem are as follows:
(i) Supporting the branches, leaves, flowers and fruits of the plant.
(ii) Transporting water and minerals from the roots to leaves and other parts of the plant.
(iii) Transporting food from the leaves to the different parts of the plant.
(iv) Holding the plant upright.

5. Which of the following leaves have reticulate venation?
Wheat, tulsi, maize, grass, coriander (dhania), China rose

Solution:
The leaves of tulsi, coriander and china rose have reticulate venations.

6. If a plant has fibrous root, what type of venation do its leaves have?

Solution:
Plants with fibrous roots have leaves with parallel venation.

7. If a plant has leaves with reticulate venation, what kind of roots will it
have?

Solution:
Plants with leaves having reticulate venation have tap roots.

8. Is it possible for you to find out whether a plant has taproot or fibrous
roots by looking at the impression of its leaf on a sheet of paper?

Solution:
Yes, it is possible to find out whether a plant has tap root or fibrous roots by looking at the impression of its leaves on a sheet of paper.
A plant is likely to have fibrous root if the leave has parallel venation but the plant will have tap root if the leaf has reticulate venation.

9. What are the parts of a flower?

Solution:
The various parts of a flower are:
 Sepals
 Petals
 Stamen
 Pistil

10. From the following plants, which of them have flowers?
Grass, maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, peepal, shisham, banyan, mango,
jamun, guava, pomegranate, papaya, banana, lemon, sugarcane, potato,
groundnut

Solution:
The plants which have flowers are chili, tomato, tulsi, mango, lemon, jamun, guava, pomegranate, papaya and banana.

11. Name the part of plant which produces food. Name the process.

Solution:
The leaves of the plant produce food by the process of photosynthesis.

12. In which part of a flower, you will find the ovary?

Solution:
Ovary is found in the lowermost swollen part of the pistil.

13. Name two plants in which one has joined sepals and the other has
separate sepals?

Solution:
Examples of plants which have joined sepals – periwinkle and china rose.
Examples of plants which have separate sepals –rose and mustard flower.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x