Swiflearn > NCERT Solutions > NCERT Solutions for Class 6 > NCERT Solutions for Class 6 Science > NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14: Water

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14: Water

NCERT-Solutions-for-Class-6-Science-Chapter-14-Swiflearn
Click to rate this post!
[Total: 24 Average: 4.7]

In the NCERT Solutions Class 6 Science, there are 15 chapters all of them are very important. Swiflearn offers the most correct NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water will make you understand its concepts & will help you in higher studies.

Swiflearn makes sure you get the best quality study material on the internet. The solutions are created by the best teachers in India. This leaves a profound impact on your performance and grades in school. Swiflearn has NCERT Solutions Class 6th core subjects i.e. Maths & Science. Swiflearn provides comprehensive answers that will help you understand each subject in a detailed manner.

Ncert solutions

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

1. Fill up the blanks in the following:
(a) The process of changing of water into its vapour is called ________.
(b) The process of changing water vapour into water is called ________.
(c) No rainfall for a year or more may lead to ________ in that region.
(d) Excessive rains may cause ________.

Solution:
(a) The process of changing of water into its vapour is called evaporation.
(b) The process of changing water vapour into water is called condensation.
(c) No rainfall for a year or more may lead to drought in that region.
(d) Excessive rains may cause flood.

2. State for each of the following whether it is due to evaporation or
condensation:
(a) Water drops appear on the outer surface of a glass containing cold water.
(b) Steam rising from wet clothes while they are ironed.
(c) Fog appearing on a cold winter morning.
(d) Blackboard dries up after wiping it.
(e) Steam rising from a hot girdle when water is sprinkled on it.

Solution:
(a) Water drops appear on the outer surface of a glass containing cold water – Condensation
(b) Steam rising from wet clothes while they are ironed – Evaporation
(c) Fog appearing on a cold winter morning – Condensation
(d) Blackboard dries up after wiping it – Evaporation
(e) Steam rising from a hot girdle when water is sprinkled on it – Evaporation

3. Which of the following statements are “true”?
(a) Water vapour is present in air only during the monsoon. ( )
(b) Water evaporates into air from oceans, rivers and lakes but not from the soil. ( )
(c) The process of water changing into its vapour, is called evaporation. ( )
(d) The evaporation of water takes place only in sunlight. ( )
(e) Water vapour condenses to form tiny droplets of water in the upper layers of
air where it is cooler. ( )

Solution:

(a) Water vapour is present in air only during the monsoon. (False)
(b) Water evaporates into air from oceans, rivers and lakes but not from the soil.(False)
(c) The process of water changing into its vapour, is called evaporation.(True)
(d) The evaporation of water takes place only in sunlight.(False)
(e) Water vapour condenses to form tiny droplets of water in the upper layers of air where it is cooler.(True)

4. Suppose you want to dry your school uniform quickly. Would spreading it near an anghiti or heater help? If yes, how?

Solution:
Yes, spreading of clothes near an anghiti or a heater would help to dry the clothes quickly. This is because anghiti or a heater provides heat which increases the rate of evaporation of the water from the uniform.

5. Take out a cooled bottle of water from refrigerator and keep it on a table.
After some time you notice a droplets of water around it. Why?

Solution:
The water vapour present in air cools down and condenses as soon as it comes in contact with the cold bottle. This is the reason why droplets of water are observed around a cooled bottle of water if the bottle is kept on a table.

6. To clean their spectacles, people often breathe out on glasses to make them  wet. Explain why the glasses become wet.

Solution:
Air coming out of the mouth as people breathe out contains water vapour. This water vapour condenses on the glass and thus makes the glass wet.

7. How are clouds formed?

Solution:
The water present on the surface of the earth evaporates due to the heat from the sun. This water vapour rises upwards and condenses into small droplets of water at higher altitudes. These water droplets cling together to form clouds. Thus, we can say that clouds are formed by the condensation of water vapour at higher altitudes.

8. When does a drought occur?

Solution:
Scarcity of water at a region due to very less or no rainfall for a long time leads to drought. The underground water is not restored due to lack of rainfall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *