Swiflearn > NCERT Solutions > NCERT Solutions for Class 6 > NCERT Solutions for Class 6 Science > NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10: Motion and Measurement of Distances

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10: Motion and Measurement of Distances

Motion and Measurement of Distances
Click to rate this post!
[Total: 19 Average: 4.5]

In the NCERT Solutions Class 6 Science, there are 15 chapters all of them are very important. Swiflearn offers the most correct NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances will make you understand its concepts & will help you in higher studies.

 

Swiflearn makes sure you get the best quality study material on the internet. The solutions are created by the best teachers in India. This leaves a profound impact on your performance and grades in school. Swiflearn has NCERT Solutions Class 6th core subjects i.e. Maths & Science. Swiflearn provides comprehensive answers that will help you understand each subject in a detailed manner.

Ncert solutions

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances

 

1. Give two examples each, of modes of transport used on land, water and
air.

 

Solution:
Examples of modes of transport:
a. Land – Bus, train
b. Water – Ship, submarine
c. Air – Helicopter, airplane

 

2. Fill in the blanks:
(i) One metre is ______________ cm.
(ii) Five kilometre is ______________ m.
(iii) Motion of a child on a swing is ______________.
(iv) Motion of the needle of a sewing machine is ______________.
(v) Motion of wheel of a bicycle is______________.

Solution:
(i)One metre is 100 cm.
(ii)Five kilometre is 5000 m.
(iii)Motion of a child on a swing is a periodic motion.
(iv)Motion of the needle of a sewing machine is a periodic motion.
(v) Motion of wheel of a bicycle is circular motion.

 

3. Why can a pace or a footstep not be used as a standard unit of length?

 

Solution:
The size of pace or footstep of different people are different. This means that the length measured by two different people using their footsteps will be different. This is the reason why a pace or a footstep cannot be used as a standard unit of length.

 

4. Arrange the following lengths in their increasing magnitude: 1 metre, 1
centimetre, 1 kilometre, and 1 millimetre.

 

Solution:
1 km = 1000 m
1 m = 100 cm
1 cm = 10 mm
So, arranging 1 metre, 1 centimetre, 1 kilometre and 1 millimetre is ascending order gives;
1 millimetre< 1 centimetre < 1 metre < 1 kilometre

 

5. The height of a person is 1.65 m. Express it into cm and mm.

 

Solution:
Given:
Height of a person = 1.65 m
Using the following relations;
1 m = 100 cm
1 cm = 10 mm
Height of the person in cm = 1.65 m × 100 = 165 cm
Height of the person in mm = 165 cm × 10 = 1650 mm

 

6. The distance between Radha’s home and her school is 3250 m. Express
this distance into km.

 

Solution:
Given:
Distance between Radha’s home and her school = 3250 m
Using the following relations;
1 km = 1000 m
Or 1 m = 1 ÷1000 = 0.001km
Distance between Radha’s home and school in km = 3250 m ÷ 1000 = 3.25km

 

7. While measuring the length of a knitting needle, the reading of the scale
at one end is 3.0 cm and at the other end is 33.1 cm. What is the length of
the needle?

 

Solution:
Given:
Reading of the scale at one end = 3.0cm
Reading of the scale at other end = 33.1 cm
Therefore, the length of the knitting needle = 33.1cm – 3.0 cm = 30.1cm

 

8. Write the similarities and differences between the motion of a bicycle
and a ceiling fan that has been switched on.

 

Solution:
Similarity between the motion of a bicycle and a ceiling fan: The wheels of bicycle and the fan possess circular motion as they are moving around a fixed point.
Difference between the motion of a bicycle and a ceiling fan: A bicycle has translational motion as it moves forward but the ceiling fan does not possess translational motion.

 

9. Why would you not like to use a measuring tape made of an elastic
material like rubber to measure distance? What would be some of the problems you would meet in telling someone about a distance you
measured with such a tape?

 

Solution:
The length of an elastic measuring tape will change due to stretching. So, it will not give correct measurement of a distance. This is the reason why we cannot use an elastic measuring tape to measure distances.
While measuring the distance with an elastic tape, we will get different values of the same distance each time.

 

10. Give two examples of periodic motion.

 

Solution:
Two examples of periodic motion are:
a. Motion of the needle of a sewing machine
b. Motion of Earth around the Sun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *