Swiflearn > NCERT Solutions > NCERT Solutions for Class 6 > NCERT Solutions for Class 6 Maths > NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7: Fractions

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7: Fractions

NCERT-Solutions-for-Class-6-Maths-Chapter-7-Swiflearn
Click to rate this post!
[Total: 23 Average: 4.5]

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions by Swiflearn are by far the best and most reliable NCERT Solutions that you can find on the internet. These NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 are designed as per the CBSE Class 6 Maths Syllabus. These NCERT Solutions will surely make your learning convenient & fun. Students can also Download FREE PDF of NCERT Solutions Class 6 Chapter 7.

Ncert solutions

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7: Fractions Ex 7.1

Exercise 7.1

Question 1:
Write the fraction representing the shaded portion:

Solution:
(i)2/4

(ii)8/9

(iii)4/8

(iv)1/4

(v)3/7

(vi)9/12

(vii)10/10

(viii)4/9

(ix)4/8

(x)1/2

Question 2:
Color the part according to the given fraction:
(i) 1/6


(ii)1/4

(iii)1/3

(iv)3/4

(v)4/9

Solution:
The colored part in the folllowing cases is as follows,
(i)


(ii)


(iii)


(iv)


(v)

Question 3:
Identify the error, if any?

Solution:
In all the cases the figure is not divided equally so, the given fractions are wrong.

Question 4:
What fraction of a day is 8 hours?

Solution:
We know that, a day is of 24 hours, so, 8/24 and this is equal to 1/3. So, the fraction is

Question 5:
What fraction of an hour is 40 minutes?

Solution:
We know that, an hour has 60 minutes so,40/60 and that is equal to 2/3 . So, the fraction is 2/3.

Question 6:
Arya, Abhimanyu and Vivek shared lunch. Arya has brought two
sandwiches, one made of vegetable and one of jam. The other two boys
forgot to bring their lunch. Arya agreed to share his sandwiches so that
each person will have an equal share of each sandwich.
(a) How can Arya divide his sandwiches so that each person has an equal
share?
(b) What part of a sandwich will each boy receive?

Solution:
(a) Arya has to divide his sandwhiches such that each person will have equal share so, he will divide 1 sandwhich in 3 parts.
(b) Each boy will get 1/3 part of the sandwhich.

Question 7:
Kanchan dyes dresses. She had to dye 30 dresses. She has so far finished 20 dresses. What fraction of dresses has she finished?

Solution:

Total number of dresses are 30, and the number of dresses she has dyed is 20, so, the fraction is 20/30=2/3.

.
Question 8:
Write the natural numbers from 2 to 12. What fraction of them are prime
numbers?

Solution:
The natural numbers are 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 and 12.
The prime numbers among these are 2, 3, 5, 7, 11.
So, the required fraction is 5/11.

.
Question 9:
Write the natural numbers from 102 to 113. What fraction of them are
prime numbers?

Solution:
The natural numbers are 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 and 113.
The prime numbers among these are 103, 107, 109, 113.
So, the required fraction is 4/12.

.
Question 10:
What fraction of these circles have ‘X’s in them?

Solution:
The fraction of circles having x in them is 4/8, which is equal to 1/2.

.
Question 11:
Kristin received a CD player for her birthday. She bought 3 CDs and
received 5 others as gifts. What fraction of her total CDs did she buy and
what fraction did she receive as gifts?

Solution:
The total number of CDs is 8, the number of CDs bought by her is 3 and those gifted are 5.
So, the fraction of her CDs which she bought is from the total is 3/8. And that of gifted CDs is 5/8.

.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7: Fractions Ex 7.2

Question 1:
Draw number lines and locate the points on them:

Solution:
The number lines are as followed,
(a)

(b)

(c)

Question 2:
Express the following fractions as mixed fractions:

Solution:
To convert them into mixed fractions we will have to divide each of the following,

(e)

Question 3:
Express the following as improper fractions:

Solution:

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7: Fractions Ex 7.3

Question 1:
Write the fractions. Are all these fractions equivalent?

Question 2:
Write the fraction and pair up the equivalent fractions to each row:

Solution:

Question 3:

Solution:

(c) It can be seen that there isn’t any factor of the later one in the pair except for 1 and this proves that, it is in the least fraction and thus making this pair not equivalent.

Question 7:
Reduce the following fractions to simplest form:

Solution:
The simplest form of the following are

Question 8:
Ramesh had 20 pencils, Sheelu had 50 pencils and Jamaal had 80 pencils.
After 4 months, Ramesh used up 10 pencils, Sheelu used up 25 pencils and
Jamaal used up 40 pencils. What fraction did each use up? Check if each
has used up an equal fraction of her/his pencils?

Question 9:
Match the equivalent fractions and write two more for each:

Solution:

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7: Fractions Ex 7.4

Question 1:
Write shaded portion as fraction. Arrange them in ascending and
descending order using correct sign ‘<’, ‘>’, ‘=’ between the fractions:

Question 2:
Compare the fractions and put an appropriate sign:

Solution:

Question 3:
Make five more each pairs and put appropriate signs.

Solution:

Question 4:
Look at the figures and write ‘<’ or ‘>’ between the given pairs of
fractions:

Make five more such problems and solve them with your friends.

Solution:

Question 5:
How quickly can you do this? Fill appropriate sign (<, =, >)

Question 6:
The following fractions represent just three different numbers. Separate
them groups of equivalent fractions, by changing each one to its simplest
form:

Solution:

Solution:

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7: Fractions Ex 7.5

Question 1:
Write the fractions appropriately as additions or subtractions:

Solution:

(a)1/5+2/5=3/5

(b)5/5-3/5=2/5

(c)2/6+3/6=5/6

Question 2:
Solve:

(a)1/18+1/18

(b)8/15+3/15

(c)7/7-5/7

(d)1/22+21/22

(e)12/15-7/15

(f)5/8+3/8

(g)1-2/3

(h)1/4+0/4

(i)3-12/5

Solution:

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7: Fractions Ex 7.6

Question 1:

Solution:

Question 5:
Complete the addition – subtraction box:

Question 8:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x