Swiflearn > NCERT Solutions > NCERT Solutions for Class 6 > NCERT Solutions for Class 6 Maths > NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 2: Whole Numbers

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 2: Whole Numbers

NCERT-Solutions-for-Class-6-Maths-Chapter-2-Swiflearn
Click to rate this post!
[Total: 25 Average: 4.6]

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 2 Whole Numbers by Swiflearn are by far the best and most reliable NCERT Solutions that you can find on the internet. These NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 2 are designed as per the CBSE Class 6 Maths Syllabus. These NCERT Solutions will surely make your learning convenient & fun. Students can also Download FREE PDF of NCERT Solutions Class 6 Chapter 2.

Ncert solutions

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 2: Whole Numbers Ex 2.1 

Question 1:
Write the next three natural numbers after 10999.

Solution:
Natural numbers are all the positive numbers without zero. So, to take out the next three numbers we will add 1 to the number.
10999 + 1 =11000
11000 +1 =11001
11001+ 1 =11002

Question 2:
Write the three whole numbers occurring just before 10001.

Solution:
Whole numbers are natural numbers with 0. So, to find out the numbers which have occurred before, we will subtract 1 from the number,
10001 –1 =10000
10000 –1= 9999
9999 –1= 9998

Question 3:
Which is the smallest whole number?

Solution 3:
The smallest whole number is 0.

Question 4:
How many whole numbers are there between 32 and 53?

Solution:
Whole numbers are natural numbers with 0. So, all the numbers between 32 and 53 are whole numbers.
53 – 32- 1 =20  
There are 20 whole numbers between 32 and 53.

Question 5:
Write the successor of:
(a) 2440701
(b) 100199

(c) 1099999
(d) 2345670

Solution:
To find the successor of any number we add 1 to find the number.
a 2440701 +1 =2440702
b 100199+ 1= 100200
c 1099999+ 1= 1100000
d 2345670+ 1= 2345671

Question 6:
Write the predecessor of:
(a) 94
(b) 10000
(c) 208090
(d) 7654321

Solution:
We know that to find the predecessor of any number we will subtract 1 from that number.
a 94 –1= 93
b 10000 –1 =9999
c 208090 –1 =208089
d 7654321 –1 =7654320

Question 7:
In each of the following pairs of numbers, state which whole number is on
the left of the other number on the number line? Also write them with the
appropriate sign (>, <) between them.
(a) 530, 503
(b) 370, 307
(c) 98765, 56789
(d) 9830415, 10023001

Solution:
(a) 530 > 503;

503 appears to be on the left side of the line and 530 appears to be on the right side of the line.

(b) 370 > 307;

307 appears to be on the left side of the line and 370 on the right side of the line.

(c) 98765 > 56789;

56789 is on the left side of the line and 98765 is on the right side of the line.

(d) 9830415 < 10023001;

9830415 is on the left side of the line and 10023001 is on the right side of the line

Question 8:
Which of the following statements are true (T) and which are false (F):
(a) Zero is the smallest natural number.
(b) 400 is the predecessor of 399.
(c) Zero is the smallest whole number.
(d) 600 is the successor of 599.
(e) All natural numbers are whole numbers.
(f) All whole numbers are natural numbers.
(g) The predecessor of a two digit number is never a single digit number.
(h) 1 is the smallest whole number.
(i) The natural number 1 has no predecessor.
(j) The whole number 1 has no predecessor.
(k)The whole number 13 lies between 11 and 12.
(l) The whole number 0 has no predecessor.
(m)The successor of a two digit number is always a two digit number.

Solution:
(a) F
(b) F
(c) T
(d) T
(e) T
(f) F
(g) F
(h) F
(i) T
(j) F
(k) F
(l) T
(m)F

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 2: Whole Numbers Ex 2.2

Question 1:
Find the sum by suitable rearrangement:
(a) 837 + 208 + 363
(b) 1962 + 453 + 1538 + 647

Solution:

Question 2:
Find the product by suitable arrangement:
(a) 2 × 1768 × 50
(b) 4 × 166 × 25
(c) 8 × 291 × 125
(d) 625 × 279 × 16
(e) 285 × 5 × 60
(f) 125 × 40 × 8 × 25

Solution:

Question 3:
Find the value of the following:
(a) 297 × 17 + 297 × 3
(b) 54279 × 92 + 8 × 54279
(c) 81265 × 169 – 81265 × 69
(d) 3845 × 5 × 782 + 769 × 25 × 218

Solution:

Question 4:
Find the product using suitable properties:

(a) 738 × 103
(b) 854 × 102
(c) 258 × 1008
(d) 1005 × 168x

Solution:

Question 5:
A taxi-driver filled his car petrol tank with 40 litres of petrol on Monday.
The next day, he filled the tank with 50 litres of petrol. If the petrol costs ₹
44 per litre, how much did he spend in all on petrol?

Solution:
On the first day he filled 40 litres and on the next day 50 litres, so
Total petrol filled in the car is 40 + 50 = 90
Price of 1 litre of petrol = ₹ 44
Thus, price of 90 litres of petrol,

The total money spent on petrol was ₹ 3960

Question 6:
A vendor supplies 32 litres of milk to a hotel in a morning, and 68 litres of
milk in the evening. If the milk costs ₹ 15 per litre, how much money is due
to the vendor per day?

Solution:
The milk supplied during the morning time is 32 litres and in the evening time it is 68 litres,
Total amount of milk supplied = 68 + 32 = 100
Cost of 1 litre of milk = ₹ 15.
Total cost =

₹ 1500 is due to the vendor per day.

Question 7:
Match the following:
(i) 425 × 136 = 425 × (6 + 30 + 100) (a) Commutativity under
multiplication
(ii) 2 × 48 × 50 = 2 × 50 × 49 (b) Commutativity under
addition
(iii) 80 + 2005 + 20 = 80 + 20 + 2005 (c) Distributivity multiplication
under addition.

Solution:
(i) – (c)
(ii) – (a)
(iii) – (b)

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 2: Whole Numbers Ex 2.3

Solution:

Question 2:
If the product of two whole numbers is zero, can we say that one or both of
them will be zero? Justify through examples.

Solution:
We know that, multiplying any number with 0 gives us 0, so we can say that one or both of the numbers are zero.
Example: – 99 × 0 = 0

Question 3:
If the product of two whole number is 1, can we say that one or both of
them will be 1? Justify through examples.

Solution:
We know that, multiplying any number with 1 will give the number itself so, it is only possible when both the numbers are 1.
Example: – 1 × 1 = 1, 1 × 4 = 4

Question 4:
Find using distributive property:

(a) 728 × 101
(b) 5437 × 1001
(c) 824 × 25
(d) 4275 × 125
(e) 504 × 35

Solution

Question 5:
Study the pattern:
1 × 8 + 1 = 9;
12 × 8 + 2 = 98;
123 × 8 + 3 = 987
1234 × 8 + 4 = 9876;
12345 × 8 + 5 = 98765

Write the next two steps. Can you say how the pattern works?

Solution:

After studying the pattern in the question, the next two steps are,
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543

The pattern is:
1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x